Ce sunt emoțiile și cum le gestionăm?

Share:

Ce sunt emoțiile și cum le gestionăm

Emoțiile sunt feedback-ul pe care îl oferă propriul corp la evenimentele din jurul nostru. Reacțiile fiziologice care apar, se bazează pe ceea ce ni s-a întâmplat înainte. Aceste experiențe sunt influențate de convingerile și/sau gândurile noastre despre lumea din jur, de percepțiile noastre, precum și de atitudinile care ne fac să estimăm și să înțelegem o situație într-un fel sau altul.

Întrucât reacțiile noastre la nivel emoțional despre o problemă este un stimul impulsiv și instantaneu, acestea ne ajută să evaluăm cele întâmplate și în așa mod realizăm care este sensul pentru noi. Prin urmare, doi oameni pot avea emoții foarte diferite la aceeași situație.

Tipuri de emoții:

Deoarece fiecare emoție este diferită, pentru a le explica se face o clasificare sau o listă. Cu toate acestea, această divizare nu poate fi considerată 100% definitivă, deoarece este imposibil să identifici relațiile care se creează între toate emoțiile.

Primare sau de bază – Aceste tipuri de emoții sunt cele care apar ca răspuns la un stimul. Sunt considerate alterări ale stării de spirit care își au originea, printre altele, într-un gând, sentiment, pasiune sau memorie.

Când sunt declanșate, se creează variații fiziologice, psihosomatice și psihologice. Amploarea acestor răspunsuri se schimbă în funcție de personalitate, starea fizică și/sau emoțională și în funcție de stimul.

Este important să reții că emoțiile de bază sunt 4: frica, furia, bucuria/fericirea și tristețea.

Acestea vin în consecutivitate. Un exemplu clar este atunci când emoția primară apare sub forma „fricii” și apoi cea secundară sub forma „furiei”. Este de remarcat faptul că emoțiile secundare sunt produse de standarde sociale sau standarde morale.

Pozitive – O emoție pozitivă poate fi, de asemenea, definită ca fiind sănătoasă. Acest lucru se datorează faptului că au un impact bun asupra stării de bine a persoanei, făcând-o să se simtă fericită.

Negative – Evident, acestea sunt opusul celor precedente. În consecință, indivizii se simt triști sau înfricoșați. Aceste tipuri de emoții sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de toxice. Deși, într-o oarecare măsură, cu toții avem parte de emoții negative în viața noastră, dacă sunt de intensitate mică, ele pot fi chiar bune pentru noi, deoarece așa învățăm să ne îmbunătățim acțiunile și comportamentele în viitor.

Ambigue – Cele ambigue sau neutre sunt cele care nu provoacă apariția nici a celor pozitive, nici a celor negative. Emoția sub formă de surpriză este un exemplu, deoarece la momentul apariției, nu ne simțim nici bine și nici rău.

Statice – Pictura, muzica și arta în general sunt cele care provoacă apariția emoțiilor statice. Când ascultăm o melodie, ne putem simți triști sau fericiți, însă acest sentiment este diferit de fericirea sau tristețea trăite anterior, în alte momente ale vieții întrucât aceste emoții fac parte dintr-un moment artistic.

Sociale – Pentru a trezi aceste emoții, trebuie să existe întotdeauna o persoană în fața noastră. Admirația, rușinea sau recunoștința pe care o simțim pentru cineva sunt câteva exemple.

Instrumentale – Acest tip de emoție apare atunci când vrem să atingem un scop și are obiectivul de a manipula într-un fel sau altul. Acest tip de emoții este greu de recunoscut deoarece oamenii pot părea foarte naturali.

Importanța gestionării emoțiilor:

Absolut toți oamenii au nevoie de o abilitate de gestionare. Reacțiile emoționale sunt necesare pentru a ne adapta la lumea din jurul nostru și, atunci când suntem capabili să gestionăm emoțiile, lucrurile se schimbă în bine, devenim mai fericiți și mai de succes.

Fiecare persoană este capabilă să reziste doar un anumit nivel de stres emoțional. Când sarcina este depășită, aproape toată lumea începe să se comporte necorespunzător, iar acest lucru se manifestă și în ceilalți din jur. Stresul emoțional îndelungat duce de asemenea la tulburări psihosomatice.

Într-o echipă, este deosebit de valoros să înțelegem emoțiile și sentimentele colegilor și prietenilor noștri. Orice grup din societate, chiar și o familie, intră periodic într-o stare cauzată de diferite stări emoționale, motivație și interese opuse ale membrilor săi. Gestionarea emoțiilor din conflict oferă o șansă nu numai de a rezolva izbucnirea unei dispute, ci și de a elimina conflictul chiar de la început.

Mai jos găsești 4 pași simpli pentru a începe să-ți controlezi emoțiile în mod eficient:

  1. Conștientizarea

Dacă nu ești conștient de momentele în care ești excesiv de emoțional sau de ce reacționezi impulsiv, cum poți încerca să-ți gestionezi emoțiile? Este imposibil. Începe să-ți monitorizezi emoțiile și să le dai un „nume”. Uneori ne este greu să identificăm ceea ce simțim, iar acordarea unui „nume” ne ajută să obținem claritate, ceea ce este esențial pentru a merge mai departe.

  1. Descoperă „De ce” emoțiile tale

Odată ce ai identificat cum te simți, dorești să descoperi care este motivul. Ce cauzează acel sentiment în interiorul tău? Desigur, ar putea exista un milion de motive și, pentru a afla, trebuie să te întrebi, așa cum ai face cu un prieten, „Ce s-a întâmplat? Ce mă face să mă simt așa?”. Mintea ta va căuta întotdeauna un răspuns.

De cele mai multe ori, pur și simplu felul în care gândești o situație determină să acționezi cum simți. Un alt motiv imens pentru care percepem emoții negative este faptul că valorile noastre nu sunt prezente în acel moment sau sunt respectate.

  1. Întreabă-te, care este soluția?

După ce ai descoperit de ce, întreabă-te ce ai putea face pentru a prelua controlul? Uneori, s-ar putea să fie nevoie să schimbi modul în care gândești într-o situație.

După cum vezi, gândurile tale duc direct la sentimentele tale; deci, dacă te simți rău, cel mai probabil ai un gând negativ care te face să simți așa. Dacă începi să analizezi ce alte modalități posibile de a privi situația există, vei începe să te simți mult mai bine imediat.

Uneori, prin simpla înțelegere a motivului care stă la bază, emoțiile tale vor începe să se diminueze, deoarece înțelegerea duce întotdeauna la calmare.

  1. Alege cum dorești să reacționezi

Aceasta este cea mai grea parte. Modul în care reacționăm și ne gestionăm emoțiile este un obicei. Nu i-ai observat pe acei oameni care se stresează la tot pasul, chiar și atunci când nu este cazul? Aproape că îți este milă de ei. Ei și-au creat obiceiul de a asocia o situație care nu le place cu „înspăimântarea”. Emoțiile lor i-au deturnat.

Învățând să îți asculți emoțiile, să le identifici, să le înțelegi și apoi să le alegi este un efort continuu și este necesară multă disciplină pentru a putea începe să-ți construiești această abilitate esențială.

A fi o persoană emoțională nu este rău dacă trăiești emoții pozitive. Dar dacă simți furie, frică, descurajare și nu poți scăpa de ele, schimbă-te. Emoțiile negative sunt în detrimentul sănătății mintale și fizice. Fă exerciții, citește cărți utile, participă la antrenamente și cu siguranță veți reuși! Încearcă, pentru că este mai ușor de făcut decât pare la prima vedere. ?

Articole Similare