3 motive pentru care avem nevoie de lideri

Share:

3 motive pentru care avem nevoie de lideri

Există trei motive fundamentale pentru care avem nevoie de lideri:

  • Securitate
  • Scop
  • Realizare

Securitatea se referă la eliminarea amenințărilor și a barierelor.

Scopul se referă la oferirea de viziune și apartenență.

Realizarea se referă la atingerea obiectivelor și succesului.

Avem o nevoie firească de lideri

Ne naștem cu o dorință firească de a fi conduși.

Nu avem nevoie de lideri pentru că societatea ne spune asta sau că angajatorii noștri ne impun acest lucru. Avem nevoie de lideri pentru că avem o predispunere înnăscută de a fi ghidați, hrăniți și sprijiniți de-a lungul vieții noastre.

Dorința noastră naturală de a căuta lideri poate fi legată de Ierarhia nevoilor a lui Maslow, care va fi explicată în acest articol.

Există trei motive fundamentale pentru care avem nevoie de lideri.

  1. Securitate: Înlăturarea amenințărilor și a barierelor

Primul motiv fundamental pentru care avem nevoie de lideri este asociat cu nevoia umană fundamentală de supraviețuire. Vom face orice și totul pentru a supraviețui și a ne susține viața.

În calitate de copii, de obicei, suntem ghidați de părinți și aceștia au o influență semnificativă asupra siguranței noastre. Ei reușesc acest lucru prin eliminarea amenințărilor și barierelor care ne pot pune siguranța în pericol.

Pe măsură ce creștem și ne dezvoltăm, părinții noștri, credem că, ne-au învățat suficient, astfel încât să fim capabili să ne menținem în siguranță și sănătoși de sine stătător.

Cu toate acestea, când ajungem la vârsta adultă, ne pomenim în situații noi și provocatoare pe care nu le-am mai întâlnit până acum.

Acest lucru ne poate face să ne simțim amenințați și nesiguri, nu neapărat pentru siguranța noastră personală sau viața noastră, ci mai mult pentru confortul, mândria, integritatea și succesul nostru viitor.

Vom căuta în mod firesc lideri, îndrumări și sprijin din partea altora care le pot oferi pentru a minimiza orice amenințări și bariere cu care ne confruntăm.

Dacă capacitatea noastră de a performa la standardul dorit este amenințată, aceasta poate avea un impact negativ asupra succesului și progresului nostru viitor.

  1. Scop: Oferirea de viziune și apartenență

Al doilea motiv pentru care avem nevoie de lideri este asociat cu întrebarea atemporală pe care oamenii și-au pus-o: „Pentru ce suntem aici?”.

Deși nu am găsit niciodată un răspuns definitiv la această întrebare, acesta nu ne împiedică să mai încercăm. Avem o dorință naturală de a ne înțelege scopul și de a obține un sentiment de sens și apartenență la viața noastră.

Liderii nu sunt capabili să răspundă la întrebarea profundă „pentru ce suntem noi aici?” în sensul  cel mai deplin.

Cu toate acestea, ei sunt capabili să răspundă la această întrebare în legătură cu munca și viața noastră. Căutăm liderii pentru a primi un răspuns la această întrebare.

Liderii buni sunt vizionari și sunt capabili să articuleze scopul și sensul într-un mod care îi inspiră și îi motivează pe alții.

Liderii ne ajută să identificăm, să înțelegem și să ne perfecționăm scopul. Ei ne ajută să ne aliniem gândurile și să clarificăm motivele din spatele muncii noastre.

Oamenii caută răspunsuri și înțelegere la tot ceea ce fac, iar liderii într-un fel contribuie la satisfacerea acestei nevoi.

  1. Realizare: Permiterea îndeplinirii obiectivelor și atingerii succesului

Al treilea motiv pentru care avem nevoie de lideri este asociat cu dorința noastră de a crește și de a ne dezvolta pentru a trăi o viață de succes.

Acest lucru devine adesea mai semnificativ odată ce amenințările au fost minimizate și scopul a fost clarificat, astfel obținând o platformă solidă pentru ca noi să reușim.

Este firesc să-ți dorești să fii tot ce poți, să reușești în ceea ce faci, să înveți, să crești și să te dezvolți. Dorința noastră naturală de a avea succes se bazează pe nevoia noastră de securitate și scop.

Cu cât realizăm și progresăm mai mult în cariera și viața noastră, cu atât vom fi mai în siguranță și cu atât mai mult scop și apartenență pot fi îndeplinite.

În calitate de copii, părinții și profesorii noștri ne oferă leadership-ul lor pentru a ne sprijini realizările, dar pe măsură ce ne aflăm în situații noi și provocatoare ca adulți, suntem forțați să căutăm lideri din surse noi și mai diverse.

Liderii buni ne vor spori considerabil potențialul de succes și realizare prin maximizarea capacității noastre de performanță.

Aceștia au capacitatea de a ne sprijini și de a ne ghida în toate eforturile noastre. Ei ne oferă ceea de ce avem nevoie, ne permit libertatea de a performa, ne dau putere, ne răsplătesc și, în general, ne facilitează progresul în orice mod pot.

Cele trei motive pentru care avem nevoie de lideri – securitate, scop și realizare – pot fi aliniate perfect cu Ierarhia nevoilor lui Maslow.

Ierarhia nevoilor a lui Maslow a fost propusă pentru prima dată de Abraham Maslow, în 1943, în lucrarea sa intitulată „A Theory of Human Motivation” în Psychological Review.

Cele mai inferioare două niveluri ale piramidei lui Maslow sunt preocupările cu „nevoile fiziologice” și „nevoile de siguranță”. Acestea sunt nevoile esențiale ale oamenilor și sunt aliniate cu primul motiv pentru care avem nevoie de lideri – securitatea.

Cele două niveluri din mijloc ale piramidei sunt preocupate de „dragostea și apartenență” și „stima”. Dacă nivelul de bază, fundamental legat de securitate este satisfăcut, atunci dragostea, apartenența și stima pot fi dezvoltate, ceea ce se aliniază cu cel de-al doilea motiv pentru care avem nevoie de lideri – scopul.

Nivelul superior al piramidei este preocupat de „realizarea de sine” și de a deveni cea mai bună persoană posibilă care putem fi. Acest lucru se aliniază bine cu al treilea motiv pentru care avem nevoie de lideri – performanța.

Modelul ierarhic al motivației și nevoilor lui Maslow oferă un cadru bun pentru înțelegerea rolului pe care liderii îl joacă în sprijinirea altora.

Sursa: Jonathan Sandling

Articole Similare