Află cum identifici rapid fake-urile din media

Share:

Cum să identifici fake-urile din media

Este important să ne păstrăm gândirea critică în contextul volumului mare de informație care poate fi diseminată de oriunde în lume și este consumată zilnic de fiecare dintre noi, indiferent de veridicitatea sa. 

Conform unui studiu publicat de revista Forbes, în anul 2020 timpul consumat de diverse rețele online a crescut cu: 

  • 48% pentru Social Media 
  • 47% pentru Portaluri și aplicații de știri 
  • 47% pentru Servicii de streaming 
  • 45% pentru Televiziune 
  • 39% pentru Jocurile video și telefonice 

Astfel, noi am decis să ne alăturăm inițiativelor de promovare a informării corecte din media, prin crearea unei liste de criterii care va permite verificarea rapidă a veridicității informației. 

  1. Sursa

Primul lucru pe care trebuie să îl verificăm, atunci când accesăm un link este sursa indicată în colțul stâng al ecranului. Atunci când sursa este una oficială, platforma optează pentru un domeniu plătit, astfel, în majoritatea cazurilor link-ul articolului unei surse oficiale arată așa: www.ziaruldegarda.md, www.reuters.com, www.jurnaltv.md

Deci, adresa web conține o denumire oficială a unei instituții de presă locală sau internațională, fără să fie adăugate elemente adiționale precum ”info” sau fără a fi omise litere din denumire, menite să inducă în eroare cititorii. Alte surse demne de încredere sunt cele ale instituțiilor ce aparțin statului, astfel, vă recomandăm să vă informați din paginile administrate de guvern, care oferă informațiile din prima sursă. (ex: https://msmps.gov.md/)

Pe lângă aceasta, atunci când se prezintă o declarație a unei persoane sau o statistică, privind anumite date, orice sursă oficială oferă informația privind anul, organizația care s-a ocupat de studiu și a ajuns la statisticile prezentate, iar în cazul declarațiilor se prezintă ziua în care a avut loc briefing-ul de presă sau alt eveniment în care s-au făcut declarațiile.

Atunci când se citează o declarație sau se oferă niște date, pretinzând a fi oficiale, fără indicarea sursei din care provin, cel mai probabil că este vorba de un fake.

  1. Nu vă informați doar din titlu

Frecvent citim doar titlul și lead-ul unei știri în grabă și rămânem cu concluzii greșite din cauza că titlul a fost conceput să dezinformeze pentru a atrage mai multe persoane pe website, iar acolo este prezentată absolut altă informație, care nu este deloc incitativă sau șocantă, în timp ce titlul ”ȘOC: Vezi ce declarație…” este menit să vă convingă altceva.

  1. Căutați autorul

În mod normal, presa indică autorul și statutul persoanei în instituție atunci când publică un material, de aceea, vă recomandăm să verificați credibilitatea autorului unui material înainte de a face concluzii.

  1. Verificați data

Unele portaluri distribuie informații și materiale video/foto vechi, într-un nou context, pretinzând că sunt actuale, pentru a dezinforma și induce în eroare opinia publică. Asigurați-vă că informația este actuală și relevantă.

  1. Nu fiți părtinitori

Gândiți-vă dacă propriile convingeri și prejudecăți vă pot influența percepția. Aici vorbim în special despre știrile care vizează viziunile politice, religioase, etnice, de gen sau orientare sexuală. Trebuie să avem grijă ca propriile viziuni să nu ne influențeze în mod negativ judecata și gândirea critică.

Suntem siguri că informarea corectă poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții dvs. în contextul evenimentelor alarmante din ultima perioadă. De aceea, vă rugăm să vă asigurați de veridicitatea informațiilor consumate.

Articole Similare